یه هاله یا سایه ی زرد رنگ بر روی پوست تازه متولد شده چیست؟
زمانی که هاله زرد رنگ بر روی پوست نوزاد خود مشاهده کردید، این احتمال وجود دارد که نوزاد دچار زردی یا ایکتمی می باشد.
تجمع بیلی روبین در خون عامل زردی بچه می باشد. بیلی روبین، رنگدانه های زرد و صفراوی می باشد که از شکست و تجزیه هموگلوبین به وجود می آید. عدم رشد کافی کبد نوزاد دلیل زردی می باشد.
زردی یک وضعیت شایع می باشد که اکثر نوزادان در بدو تولد ممکن است با آن روبرو شوند. در برخی شرایط ممکن است نیاز به فتوتراپی نباشد و زردی خود به خود کاهش یابد.
در این مقاله با علت زردی نوزاد و درمان زردی نوزاد و همچنین علائم آن آشنا می شویم.
یکی از بیماری های به نسبت شایع در میان نوزادان تازه متولد شده؛ زردی یا ایکتمی می باشد. افزایش سطح بیلی روبین در خون نوزاد سبب زرد پوست و چشم ها می گردد. تخریب گلبول های قرمز قدیمی سبب ایجاد بیلی روبین (رنگدانه های زرد) می شود. کبد نوزاد تازه متولد شده نمی تواند به طور کامل به پردازش و دفع بیلی روبین بپردازد.
همانطور که پیش تر اشاره کردیم؛ بیلی روبین اضافی علت اصلی یرقان و یا زردی نوزاد می باشد. نوزادان به علت تولید بیشتر گلبول قرمز و تجزیه سریع آن در روز های ابتدایی تولد، بیلی روبین بیشتری تولید می کنند. کبد وظیفه فیلتر بیلی روبین در جریان خون را به عهده دارد و کبد نابالغ نوزاد نمی تواند به سرعت این بیلی روبین را از بدن خارج نماید.
برخی از اختلالات زمینه ای نیز می تواند سبب زردی نوزاد شود. در ادامه به بررسی برخی از بیماری ها و شرایطی که می تواند سبب زردی نوزاد شود می پردازیم.
⬅️ خونریزی های داخلی
⬅️ عفونت در خون نوزاد
⬅️ ناسازگار خونی مادر و نوزاد
⬅️ اختلال در عملکرد کبد
⬅️ کمبود نوعی آنزیم در بدن
یکی از نشانه های اصلی زردی و یا یرقان زردی پوست، و سفیدی چشم ها می باشد که به طور معمول بین روز های دوم تا چهارم تولد خود را نشان می دهد. زمانی که با فشار ملایم پوست نوزاد خود را بکشید و زرد به نظر برسد، نوزاد دچار زردی خفیف می باشد. در غیر این صورت رنگ پوست برای لحظه ای کمی روشن تر از رنگ طبیعی خود می شود.
بهترین روش برای جلوگیری از زردی نوزاد، تغذیه کافی می باشد. برای پیشگیری از زردی نوزاد اطمینان حاصل نمایید که نوزاد شیر مادر یا شیر خشک به اندازه کافی مصرف می کند و در نتیجه ی آن تعداد دفعات دفع به نسبت زیادی دارد.
نوزادان در روزهای ابتدایی تولد باید روزی ۸ تا ۱۲ بار شیر مصرف کنند.
در اکثر نوزادانی که مبتلا به زردی یا ایکتمی می باشند، نیاز به درمان ویژه و به خصوصی نیست زیرا علائم بین ۱۰ الی ۱۴ روز از بین می رود. درمان زردی زمانی توصیه می گردد که؛ آزمایش ها سطح بسیار بالایی از بیلی روبین را در خون نوزاد گزارش دهد.
دلیل درمان در این زمان؛ جلوگیری از ورود احتمالی بیلی روبین به مغز و آسیب های مغزی می باشد.
دو درمان اصلی که می توان در بیمارستان برای کاهش سریع سطح بیلی روبین در نظر گرفت عبارتند از:
در این روش نوری خاص به پوست نوزاد تابیده می شود تا تجزیه و دفع راحت تر بیلی روبین در کبد موثر تر باشد. قرار دادن نوزاد برهنه با چشمان پوشیده در زیر نور آبی، اغلب روش موثری برای درمان زردی می باشد.
پیش تر اشاره کردیم؛ فتوتراپی روش موثری برای درمان زردی نوزاد می باشد. اما در صورتی که شدت زردی زیاد باشد ممکن است روش های دیگری نیز در پیش گرفته شود. انتقال خون تبادلی، روشی می باشد که در صورت تشخیص زردی شدید در بیمارستان برای نوزاد در پیش گرفته می شود.
در این روش خون نوزاد با استفاده از لوله ای نازک تخلیه می شود و خون اهدا کننده جایگزین آن می گردد.
توجه داشته باشید که تشخیص درجه زردی و درمان زردی نوزاد تنها با تشخیص پزشک انجام می گردد و از هرگونه اقدام خودسرانه که مبنی بر تجربه دوستان و آشنایان می باشد اجتناب نمایید.
در صورتی که متوجه ایکتمی در نوزاد خود شدید سریعا با متخصص اطفال در ارتباط باشید.
در آخر
همانطور که اشاره شد؛ زردی نوزاد بسیار شایع می باشد و تشخیص و درمان به موقع می تواند از خطرات احتمالی برای نوزاد جلوگیری نماید.
در صورتی که در روز های دوم تا چهارم متوجه زردی سفیدی چشم، پا، شکم و دست های نوزاد خود شدید با متخصص اطفال در ارتباط باشید.